Relaxálj az egészségedért! 2. - Az autogén tréning

Relaxálj az egészségedért! 2. - Az autogén tréning

A múlt heti bejegyzésemben (https://frauhammeralexa.hu/blog/relaxalj-az-egeszsegedert) a meditáció és a relaxáció egészségvédő hatásáról írtam. Ebben a mostani írásban, az előző bejegyzés mintegy folytatásaként, az egyik relaxációs módszerről szeretnék kicsit bővebben írni - avagy, hogy mi fán terem az autogén tréning.

Az autogén tréning eredete a hipnózishoz nyúlik vissza. A módszer megalkotója, Johannes Heinrich Schultz jártas volt a hipnózis módszerében, és felötlött benne a gondolat: ha a hipnotizőr képes a hipnotizált személyre hatni, képes a félelmeit leépíteni és ellazítani - vajon saját magával nem tudná megtenni ugyanezt az ember, mintegy "hipnotizálva" saját magát? Ebből az elgondolásból indult el az autogén tréning gyakorlatának a kifejlesztése.

Az autogén tréning arra alapoz, hogy a testünk és a lelkiállapotunk kölcsönhatásban van egymással. Egy nagyon egyszerű példa: ha félsz, szorongsz, megfeszülnek az izmaid: felhúzod a vállad, megfeszül a karod, a gyomrod is összeszűkül, görcsbe rándul. Ez visszafelé is igaz: ha feszesek, görcsösek az izmaid, nem valószínű, hogy épp lazának, nyugodtnak érzed magad. Azonban ha sikerül ellazítani az izmokat, a testet - ezt lelki szinten is követi egyfajta ellazulás, megnyugvás. 
Nagyon leegyszerűsítve tehát az autogén tréning így hat: az ember megtanulja ellazítani a testét, és ezt az ellazulást automatikusan követi a lelkiállapot rendeződése, megnyugvása.

Na és hogy mi is történik tulajdonképpen az autogén tréning gyakorlása során? Az történik, hogy egy relaxációs szöveget mond fel az ember - saját magának. A szöveg részekre tagolódik. Az izmok ellazítása, a test kellemes elnehezedése, melegedése az alap, ezt kell első körben jól begyakorolni; ezután jön a légzéssel, a szívvel és a hasi szervekkel foglalkozó blokk. Persze mindezt nem úgy kell elképzelni, hogy az ember egyszer végigmondja az egész szöveget, és már működik is - a gyakorlás elengedhetetlen. Mégpedig azért, mert az autogén tréning gyakorlása során reflexkapcsolatok épülnek ki bennünk - ez a módszer működésének egyik alapja. Mindez úgy történik, hogy a gyakorlás közben megtapasztalt, fokozatosan egyre mélyebb ellazulást az agyunk összekapcsolja magával a szöveggel - így egy idő után már maguk a szövegben szereplő mondatok képesek lesznek kiváltani a jóleső, megnyugtató érzést.

"Ez egész egyszerűnek hangzik, én magam is meg tudom tanulni itthon, egyedül" - gondolhatják sokan. Nem mondom, hogy nem lehet egyedül megtanulni - de én azért inkább szakember segítségét ajánlanám a módszer elsajátításához. Egyrészt azért, mert a legtöbb embernek könnyebben megy az ellazulás, ha más mondja fel neki a relaxációs szöveget. Másrészt azért, mert ha bármivel kapcsolatban kérdés merül fel, vagy elakad az ember - ott a szakember, akitől lehet kérdezni. Harmadrészt pedig azért, mert előfordulhat, hogy egyes részek rosszul rögzülnek, illetve előjöhetnek olyan testi, lelki reakciók, amiket az ember nem tud hova tenni, akár meg is ijedhet tőlük - ilyenkor is nagy segítség egy szakember, aki magyarázatot és javaslatokat tud adni a helyzetek kezelésére.

 

 

 

 

Kommentek betöltése