Csökkentsd a döntéseid számát - csökkentsd a stresszt!

Csökkentsd a döntéseid számát - csökkentsd a stresszt!

Manapság nagyon stresszesek vagyunk. Stresszel minket a munka, a megélhetés, a kapcsolataink, a család, a döntési helyzetek, a választási lehetőségek... Ezek közül mindegyik kategória megér külön-külön is egy (vagy több) misét - én most a döntési helyzetek és a választási lehetőségek témakörével szeretnék egy kicsit közelebbről foglalkozni, azon belül is azzal, hogyan tudunk egy kicsit segíteni magunkon, és valamelyest csökkenteni a stresszt ezen a téren.

Minden egyes nap szembesülünk olyan helyzetekkel, amikor választanunk, döntenünk kell: milyen ruhát vegyünk fel, mit reggelizzünk, mivel menjünk munkába, mikor induljunk el, mikor sportoljunk, sportoljunk-e ma egyáltalán, vagy "á, ma ne, majd holnap...után..." Ez a sok döntési helyzet rengeteg energiát von el tőlünk, pláne, ha az apróbb dolgok, mint például az aznapi outfit kiötlése és összeállítása is hosszú perceinkbe, vacillálásunkba, majd az idő rohanása miatti stressz-szint emelkedésünkbe kerül. Mivel segíthetünk magunkon?

Egészen egyszerűen: egyszerűsítéssel. Ha azokban a helyzetekben, ahol nem életbevágóan fontos és nagy horderejű döntéseket kell meghoznunk - és lássuk be, azért az, hogy milyen cipőt húzunk fel a mai ruha-összeállításunkhoz, csak nem élet-halál kérdése  -, kicsit leegyszerűsítjük a lehetőségeinket, máris kevesebb opció közül kell választani, és sok-sok energiánk felszabadul, amit így az igazán lényeges döntésekre fordíthatunk.

Min lehet egyszerűsíteni?

1. Ruhatár

Ismerős a kapszula gardrób kifejezés? Ez az elnevezés olyan ruhatárat jelent, ami  alapdarabokból épül fel (pl. fehér póló, sötét nadrág, farmernadrág), amiket kiválóan össze lehet párosítani egymással. Mivel minden mindenhez megy (vagy legalábbis majdnem mindenhez), kevés darabból is rengeteg összeállítást lehet kialakítani. Jelentősen lerövidíti a reggeli szekrény előtt való ácsorgás idejét, és a "nincs egy rongyom se!" felkiáltások mennyiségét, ha kész szettjeink vannak, amiket csak elő kell kapni a szekrényből, majd felkapni magunkra, és már készen is vagyunk az adott napra.

2. Ételek

Ha valaki egészségesen próbál táplálkozni, az idő- és energiaráfordítást igényel. Hogyan lehet itt egyszerűsíteni? Tervezéssel. Elsőre ez egy kicsit ellentmondásosnak tűnhet, hiszen a tervezésre is időt kell szánni - de ha már van egy pár receptünk, és hozzá bevásárlólistánk, máris egyszerűsítettük a helyzetünket, hiszen nem a boltban kell majd kitalálni, hogy mit is akarunk enni következő nap. Egy idő után, ha már jó néhány hétre terveztünk menüt, elég lehet ezeket a kész menüket váltogatni. Hasznos praktika az is, ahogyan a jó öreg iskolai menzákon csinálták: a hétfő főzeléknap, a kedd tésztanap, a szerda húsnap, stb. Így az ételfajta adott, már csak azon belül kell eldönteni, mit is válasszunk.

3. Vásárlás

Ha már szóba került a bevásárlás: sok időnk mehet el azzal is, mire kiválasztjuk, mit tegyünk a kosarunkba. Jó, ha vannak olyan termékek, amiknél elkötelezzük magunkat egy adott márka és típus mellett, és mindig azt vesszük. Így a bevásárlásnál nem kell majd azon dilemmázni, hogy az egzotikus trópusi gyümölcs, a havasi fenyves, vagy netán az erdei szamóca illatú WC-papírt vigyük-e haza magunkkal.

4. Telefonos alkalmazások

A technológia fejlődésének köszönhetően ezerféle applikáció és program áll rendelkezésünkre, amellyel nyomon követhetjük bevételeinket és kiadásainkat, sportteljesítményünket, hogy mennyi vizet fogyasztottunk aznap, hogy melyik holdállásnál mit érdemes termeszteni a kertben, és hasonló hasznos, vagy kevésbé hasznos dolgokat. Ezek az alkalmazások valóban segíthetnek minket a hétköznapokban, ugyanakkor nagyon kimerítő is tud lenni, ha ötpercenként csipog, villog, jelez valami, mert  elvonja a figyelmünket arról, amit éppen csinálunk, így újra meg újra kiesünk az adott tevékenységünkből. Mindez jelentősen csökkenti a hatékonyságunkat, emellett pedig megterhelő is a szervezet számára - kimeríti a figyelem-kapacitásunkat. Érdemes tehát limitálni, hányféle és milyen applikációt töltünk le a telefonunkra.

5. Programok

Ha vannak olyan programjaink, amik minden héten esedékesek, érdemes őket fix napra tenni. Így tudni fogjuk, hogy ha ma hétfő van, akkor takarítónap van; ha kedd, akkor sportnap; ha szerda, akkor bevásárlónap - és így tovább.

A másik tippem a programok egyszerűsítésére a nemet mondás képességének szorgalmas gyakorlása. Sokszor esünk ugyanis abba a csapdába, hogy jófejségből igent mondunk olyan programokra is, amikhez igazából nincs túl sok kedvünk, energiánk, és úgy egyáltalán, nem feltétlenül férnek bele az életünkbe. Nyugodtan lehet szelektálni, válogatni, nem kell mindenre igent mondani - nem attól leszünk jófejek, ha mindig mindenen részt veszünk.

 

Ezt a néhány ötletet egy kis gondolatébresztőnek szánom; természetesen mindenki maga tudja, melyek azok a területek az életében, ahol érdemes és tud is egyszerűsíteni, csökkenteni a választási lehetőségek számát - csökkentve ezzel a döntéssel járó stressz mértékét is.

Kommentek betöltése