Relaxálj az egészségedért!

Relaxálj az egészségedért!

A relaxáció egészséges. Erről egyre több helyen lehet olvasni, hallani - mégis, könnyen legyintünk rá: "ugyan, kinek van ilyesmire ideje?". Sok embernek még a mai napig misztikusnak, elvontnak, ezoterikusnak tűnnek ezek a dolgok, pedig önmagában se a meditációnak, se a relaxációnak nincs köze valláshoz, ezotériához, hókuszpókuszhoz.

Aki nem jártas a témában, annak talán az sem teljesen egyértelmű, mi a különbség relaxáció és meditáció között, melyik hogyan működik.

A relaxáció célja az ellazulás, megnyugvás. Egy olyan tudatállapot elérésére törekszünk ilyenkor, ami különbözik a mindennapokban megszokott pörgős, robotolós üzemmódtól. Tágabb értelemben véve relaxációnak tekinthető minden olyan tevékenység, ami kikapcsol, megnyugtat, segít levezetni a stresszt - például egy forró fürdő, egy masszázs, de akár egy csésze nyugodtan elfogyasztott tea vagy kávé is. Szűkebb értelemben véve léteznek különböző relaxációs módszerek, technikák, amik célzottan ennek a nyugodt tudatállapotnak az elérésére irányulnak - ilyen az autogén tréning, a progresszív relaxáció, vagy a különböző légzőgyakorlatok.

A meditáció abban különbözik a relaxációtól, hogy itt az elsődleges cél nem az ellazulás, sokkal inkább a belső tartalmakra történő figyelés - amikkel sokszor bizony nem olyan kellemes találkozni. Ezek azok a gondolatok, érzések, amiket szívesebben kergetünk a tudatunk hátsó fertályába - jó helyen vannak azok ott. A meditációban azonban az ember elkezd befelé figyelni: mindarra, ami belül van, kellemesre és kellemetlenre egyaránt. Persze a meditáció is tud kellemes, felemelő, ellazító élmény lenni; az ellazulás, megnyugvás azonban inkább kellemes következménye a meditációnak, de nem célja. 

És miért egészséges mind a relaxáció, mind a meditáció? Ha csak azt nézzük, hogy segítenek minket a mindennapi élettel járó stressz csökkentésében - ezáltal pedig sok-sok ún. stresszbetegséget (pl. magas vérnyomás, szív- és érrendszeri, emésztőszervi betegségek, szorongásos zavarok) megelőzhetünk, illetve idejében kezelésbe vehetünk - , már megéri, nem? Emellett a koncentrációnk fejlesztéséhez, alvásminőségünk javulásához, fájdalmaink csillapításához és megfelelő kezeléséhez is hozzájárulnak. 

Szóval, tényleg nincs napi 10 perced relaxációra?

 

 

Kommentek betöltése