Változás apró lépésekben - Könyvajánló

Változás apró lépésekben - Könyvajánló

Beszélni könnyű a változásról - megtenni annál nehezebb. Korábbi bejegyzésekben (https://frauhammeralexa.hu/blog/fogadom; https://frauhammeralexa.hu/blog/fogadom-hogy-betartom) írtam már arról, miért is nehéz a fogadalmainkat betartanunk, miért nehéz változtatni, illetve, hogy mit tehetünk mégis, ha változtatni szeretnénk valamin az életünkben, ha valamit másképp szeretnénk csinálni. Ezzel a témával kapcsolatban szeretnék egy jól használható, gyakorlatias könyvet ajánlani: Robert Maurertől a Kaizent.

A könyv a változásról szól - hogyan ne ijedjünk meg a nagy célkitűzésektől, és hogyan bontsuk őket apró lépésekre, amik már egyáltalán nem ijesztőek. Maga a "kaizen" kifejezés Japánból származik, és nagyjából úgy lehetne fordítani, hogy "a nagy célok kis lépéseken keresztül történő elérése". A szerző szerint (és ebben én is egyetértek vele) a célkitűzéseink sokszor önmagukban nagynak, elérhetetlennek, ijesztőnek tűnnek. Van a cél, ami ott lebeg valahol a távolban, meg vagyunk mi, akik itt toporgunk egy helyben - a célhoz elvezető utat viszont sokszor nem látjuk, vagy ha látjuk is, túl hosszúnak, fáradalmasnak és küzdelmesnek tűnik. Olyannyira, hogy akár inkább el se indulunk rajta. Az agyunk egyébként is hajlamos félni a változástól, az újtól - a könyv abban segít, hogyan cselezzük ki az agyunkat.

A szerző különböző stratégiákról ír, amik ebben segítenek: kis lépések megtétele, kis kérdések feltevése önmagunknak, kis jutalmak, kis problémák megoldása. Ami közös ezekben a technikákban, az a kicsiség, az egyszerűség, a kivitelezhetőség.

Mi számít kis lépésnek? Bármi, amit különösebb fáradság nélkül meg tudunk tenni; ami annyira egyszerű, hogy szinte már nevetségesnek tűnik. Ilyen például az az eset, amit a szerző leír a könyvében: egy túlsúlyos, magas vérnyomással küszködő páciensének azt javasolta, hogy először minden este, amikor a TV előtt ül, egy percig álljon fel és masírozzon egy helyben. Viccesen hangzik, de működött: meghozta a páciens kedvét ahhoz, hogy napi még egy percben tegyen magáért valamit. Mert hát egy perc, az bármiből kibírható... Így aztán fokozatosan, percről percre növelte az "edzésadagjait", míg végül már teljes edzéseket is képes volt végigcsinálni, anélkül, hogy mindez túlságosan megerőltető lett volna számára.

Hasonló a kis kérdések technikája (Mit tehetek ma azért, hogy egészségesebben étkezzem? Hogyan emlékeztethetem ma magamat arra, hogy több vizet igyak?), a kis jutalmak módszere (egy kocka csoki, egy forró fürdő), és a kis problémák megoldása is. A hangsúly mindig az egyszerűségen, kivitelezhetőségen van: olyan kicsi lépést tegyünk, ami abszolút nem esik nehezünkre. A módszer és a könyv lényege igazából jól megragadható a bölcs mondással: "Az ezermérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik."

Ha meghoztam a kedvedet a könyvhöz (és a változtatáshoz), Robert Maurer Kaizenjét a legtöbb könyvesboltban beszerezheted - utána pedig nincs más hátra, mint előre! Jó olvasást & változást! :) 

 

Kommentek betöltése