Hogyan (és honnan) nyerjünk motivációt nehéz időszakban?

Hogyan (és honnan) nyerjünk motivációt nehéz időszakban?

A motiváció változó gyakorisággal felbukkanó vendég az életünkben. Van, hogy tele vagyunk energiával, szuper lelkesek és inspiráltak vagyunk - és van, hogy semmi erőnk semmihez, legszívesebben ki se kelnénk az ágyból. Mit tehetünk, ha éppen úgy érezzük, fogytán a lendületünk?

1. Korábban mi segített?
Sokat lendíthet a helyzetünkön, ha visszagondolunk olyan korábbi időszakokra az életünkben, amikor szintén demotiváltak voltunk - akkor, abban a helyzetben mi segített, mi lendített minket tovább az enerváltságból? Mit tettünk, hogyan jutottunk túl a nehéz helyzeten? Ami akkor segített, most is beválhat - próbáljuk csak ki!

2. Elért eredményeink, sikereink
Amikor nincs energiánk, általában a hangulatunk sem túl rózsás. Erőtlennek, tehetetlennek, sikertelennek érezhetjük magunkat. Ilyenkor jól jöhet, ha végiggondoljuk, milyen sikereket értünk már el eddigi életünk során. Üljünk le egy papírlappal és egy tollal felszerelkezve, és addig fel se álljunk, amíg 10 sikerünket, eredményünket össze nem írtuk! Fontos, hogy azt definiáljuk sikernek, ami nekünk sikerélményt okozott, és ne azt vegyük figyelembe, hogy más mit tartana sikernek. Ha nekünk nagy dolog volt például, hogy legyőztük a kutyáktól/bogaraktól/akármitől való félelmünket, írjuk fel! Megtanultuk elkészíteni a kedvenc ételünket, és ettől büszkeségérzet tölt el bennünket? Mehet a listára! A lényeg, hogy olyan tevékenységeket gyűjtsünk össze, amik jóleső érzéssel töltenek el minket, amik miatt büszkék vagyunk magunkra (még ha apróságokról is van szó); majd visszaolvasva a listát engedjük, hogy ez a jóleső érzés újra felbukkanjon bennünk: "Igen, sikerült, megcsináltam, képes vagyok rá!".

        2.a. Az elmúlt napok sikerei
        Az előző pont "kistestvére" ez a gyakorlat, ahol szintén sikereket gyűjtünk - itt viszont az elmúlt 1-2 nap kisebb-nagyobb sikerélményeit vezetjük fel a listánkra. Itt duplán érvényes, hogy akármilyen kis pitiánernek tűnő dolog bekerülhet a felsorolásunkba - akár az is, hogy semmi erőnk nem volt kikelni az ágyból reggel 6-kor, mégis megtettük. 

3. Örömöt okozó tevékenységek
Neked mi okoz örömöt a mindennapokban, mi tölt fel? A kedvenc zenéd? Séta a friss levegőn? A kedvenc ételed? A mozgás? Fontos, hogy tudd, milyen tevékenységek töltenek fel, amikor éppen lemerülőben van az "akkumulátorod". Akár össze is írhatsz 5-6 ilyen tevékenységet, hogy legyen mihez nyúlnod, ha magad alatt vagy. 
Amikor rossz a hangulatunk, sok esetben azokhoz a tevékenységekhez sem érzünk elég energiát magunkban, amik pedig egyébként feltöltenek. Ilyenkor érdemes megfordítanunk a sorrendet: ahelyett, hogy arra várnánk, hogy megjöjjön a kedvünk, kezdjünk bele az adott tevékenységbe - a kedvünk pedig majd megjön közben. Ahogy mondani szokás: "Evés közben jön meg az étvágy".

4. Vegyünk példát!
Van olyan személy az életedben - akár közeli/távoli ismerős, akár egy híres ember, akit nem ismersz személyesen -, aki valamiért inspirálóan hat rád? A recept egyszerű: lépj vele kapcsolatba! Ha közelebbi ismerősöd, beszélgess vele; ha nem ismered személyesen, olvass/hallgass tőle/róla valamit! Mi az, amit szerinted jól csinál, ami tetszik neked, amivel inspirálni tud téged? Mi az a szokás, amit te is át tudnál venni tőle, amit te is tudnál úgy csinálni a saját életedben, ahogy ő csinálja?

5. Öngondoskodás
Sokszor a nagy rohanás közepette, miközben mindenről szeretnénk gondoskodni, valami fontosról elfeledkezünk: a saját magunkról való gondoskodásról. Nehéz úgy motiváltnak lenni, ha közben le vagyunk merülve és/vagy rosszban vagyunk magunkkal. Figyelj oda a szervezeted jelzéseire: ha éhes/szomjas vagy, ha fáradt vagy, ha fáj valami. Ha az alapszükségleteink nincsenek kielégítve, nehéz lesz a többi igényre, szükségletre koncentrálni. Próbálj meg egy kis figyelmet szentelni saját magadnak, hogy mire is van éppen szükséged, és időnként kicsit szeretgesd meg magad. Gondolj valakire, akit szeretsz: nem mondogatnád neki folyton, hogy "hülye vagy, béna vagy, ezt is elcseszted", ugye? Akkor magaddal se tedd ezt! Buddhát idézve: "Te magad, csakúgy, mint bárki az univerzumban, megérdemled a saját szeretetedet és gyengédségedet.".

Kommentek betöltése