"Bármilyen álmod valóra válhat, ha..." - Hogyan használjuk okosan a motivációs videókat, képeket, írásokat?

Nagyon divatosak mostanság a motivációval kapcsolatos idézetek, videók, előadások. Általában megosztják az embereket: van, aki kitapétázza a szobája falát a különböző motivációs képekkel, üzenetekkel, és van, aki nagy humbugnak tartja az egészet. Ebben az írásban egyik álláspont igazáról vagy hamisságáról sem szeretnék meggyőzni senkit se; egyszerűen csak annak szeretnék mögénézni, mi lehet a pozitív/nem annyira pozitív ezekben az inspirálásra szánt üzenetekben, és ha használjuk őket, hogyan tegyük azt okosan.

Miért olyan népszerűek a motivációs előadások, videók, képek? Elsősorban azért, mert pozitív üzenetet hordoznak. Elhisszük nekik, hogy mi is képesek vagyunk bármilyen cél elérésére, bármilyen terv megvalósítására. Nyilvánvalóan mindenki szívesebben olvas/hallgat olyan mondatokat, amelyek felemelőek, biztatóak és reményt keltőek, mint olyanokat, amelyek negatívak, lehúznak és elbizonytalanítanak. 

A gondolataink - főleg a gyakran jelenlévő gondolatok - hatással vannak az érzelmi állapotunkra. Egy egyszerű kísérlettel ezt bárki kipróbálhatja: mondogasd magadnak 1 percig a következőket: "Rosszul vagyok. Béna vagyok. Nekem semmi sem sikerül.". Hogy érzed magad ezután az 1 perc után? És ha 5 percig csinálod? Na és ha napokig/hónapokig/évekig? 

Ugyanígy, a pozitív üzenetet hordozó gondolataink is hatnak ránk - az ellenkező irányban. Ez eddig rendben is van. Na de akkor miért nem teszi mindenki azt, hogy egész álló nap pozitív mondatokat mantráz magában, majd boldogan konstatálja, hogy megoldódott minden problémája az életében? 

Mert mindez persze nem ilyen egyszerű. A pozitív csengésű mondatok nyilván jótékonyan hatnak a hangulatunkra - de nem biztos, hogy elég, ha körbebarikádozzuk magunkat ilyen jellegű idézetekkel, mondásokkal, majd csak ülünk, és várjuk az áldásos hatásukat. A gondolat önmagában, ha nem cselekszünk annak megfelelően, megmarad gondolatnak. A változásért tenni, cselekedni is kell. Azáltal, hogy valaki motivációs videókat néz, vagy motivációs szövegeket olvas, felhangolja magát egy inspirált, kezdeményező állapotba, ahonnan könnyebb cselekedni – ezt kell kihasználni! Nyilván egy pozitív, felhangolt lelkiállapotban bátrabban vágunk neki a terveink megvalósításának – ilyen szempontból és célból hasznosak lehetnek ezek a képek, videók, írások. A hangsúly a „nekivágunk”-on van: vagyis ha nem csak ülünk és sóhajtozunk a motivációs írások felett, hogy „Milyen jó lenne…”, hanem teszünk is valamit, akármilyen kis lépés is legyen az.

Van még egy fontos dolog, amit érdemes szem előtt tartani a motivációs előadások és társaik kapcsán. Bár ösztönzésre, bátorításra szánták őket, mégis előfordulhat, hogy bűntudatunk, lelkiismeret furdalásunk támad tőlük. Az olyan írások, videók, amik nagyon azt nyomatják, hogy „csak a jóra gondolj, csak a szépre, a rossz még csak messziről se jusson eszedbe”, tévútra vihetnek minket. Az emberi elme működése sokszor paradox: ha valamire nagyon-nagyon nem akarunk gondolni, az juszt is belopakodik a figyelmünk előterébe, mint egy gonosz kis manó: „Hahó, itt vagyok ám! Azt hitted, megfeledkezhetsz rólam? Rosszul hitted! (sátáni kacaj helye)”. Olyan ez, mintha egy strandlabdát szeretnénk a víz alá nyomni: előbb vagy utóbb akkor is feljön a víz felszínére, bármennyire is erőlködünk, hogy a víz alatt tartsuk. A gondolatainkkal is hasonló a helyzet: minél inkább megpróbáljuk elnyomni őket, annál jobban törekszenek előtérbe kerülni. Éppen ezért az olyan motiváló(nak szánt) üzenetek, amik azt közvetítik, hogy csak a jóra szabad gondolni, mert a negatív gondolatok negatív következményeket hoznak az életünkbe, erőteljes bűntudatot kelthetnek bennünk. Negatív gondolataink és érzéseink voltak, vannak, lesznek – attól még, hogy megjelennek a fejünkben, nem válnak valósággá, ezért senki ne hibáztassa magát, ha nem tud 0-24-ben kizárólag szép és jó dolgokra gondolni.

Mindent összevetve: jól tudnak működni a motivációs írások, videók, ha arra használjuk őket, hogy az általuk keltett felhangolt lelkiállapotunkban tegyünk valamit magunkért, másokért, a terveinkért – és ha nem hagyjuk, hogy bűntudatunk legyen tőlük, mert „biztos mi nem akartuk eléggé”, illetve mert nem csak és kizárólag pozitív gondolatok keringenek a fejünkben nonstop.

 

 

Kommentek betöltése