Nyár szabadság nélkül? Na még mit nem!

Nyár szabadság nélkül? Na még mit nem!

Mindenki szeret nyaralni. Jó is kicsit kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből, elfelejteni az otthoni gondokat, kikapcsolni. Nem mindenki teheti meg azonban, hogy napokra, hetekre eltűnjön a városból, az országból, vagy, neadjisten, a kontinensről. Előfordulhat, hogy rövidebb, csupán néhány napos kikapcsolódásra van lehetőség, valahol a közelben, amit nem érzünk elegendőnek - vagy esetleg még erre se. Mit lehet ilyenkor tenni? Irigykedni másokra, és közben szitkozódni magunkban, hogy mi ilyen szerencsétlenek vagyunk, mert még egy nyaralás sem jön össze? Semmi esetre sem! A nyarat mindenképpen érdemes kiélvezni, nyaralás ide vagy oda. A jelszó: az ördög a részletekben rejlik.

Nézzünk néhány ötletet, ami apróságnak tűnik ugyan, mégis hozzásegíthet a nyárra olyan jellemző szabadság-érzés átéléséhez.

1. Neked mitől nyár a nyár?

Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai, így a nyárnak is. Vannak ételek, amiket csak ilyenkor eszünk; ruhák, amiket csak ilyenkor hordunk; tevékenységek, amiket csak ilyenkor csinálunk. Mindenkinek más jelenti a nyarat. Érdemes összegyűjteni, Neked konkrétan mitől nyár a nyár; jó részük apróságnak tűnhet, de pont ezért könnyen megvalósíthatóak. Sajtos-tejfölös lángost enni? Csillagokat nézni? Egy tóparti stégen lábat a vízbe lógatni? Ugye egyik sem olyasmi, amit különösebben nehéz lenne kivitelezni? 

2. Gyermekkorunk véget nem érő nyarai

Gyerekként a nyár olyan hosszúúúnak tűnik... Miután túl voltunk a tanévzárón, és az iskolatáskát lelkesen bevágtuk a sarokba (vagy még inkább egy olyan helyre, ahol még véletlenül se láthattuk), a nyár szinte végeérhetetlennek tűnt. Ezekben a véget nem érő szünidei napokban aztán tényleg meg- és átélhettük a nyár szabadságát.

Mindenkinek vannak kellemes nyári emlékei, amiket gyerekkorában élt át. Érdemes ezeket felidézni, átgondolni, mitől is volt olyan élvezetes az adott élmény, mi volt annyira jó benne - és hogy hogyan lehet mindezt "felnőttesebb" verzióban, felnőttként megvalósítani, újraélni.

3. "Jaj, de visszamennék...!"

Felnőttkori nyaralásaid, utazásaid között is biztosan találsz olyat, amire szívesen emlékezel vissza. Próbáld meg összeszedni, mi tetszett benne igazán, mit élveztél  a leginkább. Az egészen apró dolgok is érnek - sőt, azok érnek a leginkább! Gondold végig, ezek közül mit tudnál megvalósítani most is, akár egy egyszerű hétköznapon. Ha nehezen találsz ilyet, légy kreatív: alakíts egy kicsit az élményen, gyúrd át egy kicsit "hazaira": olyanra, amit itt is, most is meg tudsz élni.

4. Szabadon...

A nyárban valahogy mindig benne van egyfajta szabadság-érzet. Lehet, hogy éppen dolgozunk, vagy ezer elintéznivalónk van, mégis ilyenkor maradunk fent tovább esténként (éljenek a hosszú nappalok!), ilyenkor ülünk be - vagy inkább ki - gyakrabban egy italra a barátokkal, ilyenkor vannak a nagy bulik, grillpartik. Neked mi jelenti a szabadságot? Csinálhatunk valami szokatlant, kipróbálhatunk új ízeket, felfedezhetünk új helyeket (akár a lakóhelyünkön belül), csinálhatunk valamit másképp, mint ahogy egyébként szoktunk. A lényeg, hogy megtörjön egy kicsit a megszokás, a rutin, és egy friss nézőpontot kaphassunk ezáltal. 

Kommentek betöltése