Ki kicsoda a pszicho-szakmában?

Ki kicsoda a pszicho-szakmában?

Pszichológus, pszichiáter, mentálhigiénés szakember, coach... Nagy a választék a segítő szakemberekből, és a bőséges kínálat könnyen össze is zavarhatja az embert. "Nekem ez és ez a problémám, akkor most kihez forduljak vele?" - mondhatja az átlagember. 

Aki nem ezen a területen mozog, valóban belekavarodhat az egyes foglalkozások neveibe, és abba, melyik mit is takar, mivel foglalkozik az adott szakember. Az egyes területek között vannak átmenetek, sok esetben nem is olyan éles a határvonal két segítő hivatás között. Halkan hozzáteszem, gyakran még szakmán belül sincs teljes egyetértés abban, melyik szakembernek meddig terjed a kompetenciája. Na, de most nem a szakmai vitákról szeretnék írni - sokkal inkább egy kis összefoglalót óhajtok nyújtani a pszicho-szakma képviselőiről, olyan kérdések mentén, hogy mi a különbség pszichológus és pszichiáter között, és hogy "akkor most melyik is ír fel gyógyszert?"

A pszichiáter orvosi egyetemet végez. Ő általános orvosként végez, majd pszichiátriából tesz szakvizsgát, és a diploma megszerzésével együtt megkapja azt a bizonyos két betűt (Dr.) a neve elé. A pszichológus bölcsészettudományi karon végez, ő nem kap automatikusan doktori címet, csak akkor, ha az egyetemi képzés után még PhD-zik, azaz elvégzi a 3 éves doktori képzést. 
A pszichiáter írhat fel gyógyszert, a pszichológus nem (még ha Dr. lesz, akkor sem).

A pszichológus az 5 év egyetem után különböző irányokba képződhet tovább és szakvizsgázhat. Lehet:
- klinikai szakpszichológus, aki önállóan végezhet egészségügyi tevékenységet, diagnosztizálhat, foglalkozhat a különböző pszichés betegségek kezelésével (pl. depresszió, pánikbetegség, kényszerbetegség);
- tanácsadó szakpszichológus, aki olyan egészséges emberekkel foglalkozik, akik valamilyen területen elakadtak az életükben: akár a magánéletükben (családi, párkapcsolati problémák), akár a munkájukban, akár önmagukkal kapcsolatban;
- munka- és szervezetszakpszichológus, aki a különböző munkahelyek és szervezetek működését, fejlesztését segíti;
- pedagógiai szakpszichológus, aki az oktatás, nevelés területén kamatoztatja a tudását;
- alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, aki elsősorban a fizikai egészséggel és betegségekkel kapcsolatos pszichológiai problémák megoldásában nyújt segítséget;
- neuropszichológiai szakpszichológus, aki az agyi sérülésekkel és a hozzájuk kapcsolódó pszichés folyamatokkal foglalkozik;
- sportpszichológus;
- szexuálpszichológiai szakpszichológus.

Van választék, igaz? 
Az egészségügyi irányban továbbképződött pszichológusok újabb 3 év okosodással pszichoterapeutákká válhatnak (ha akarnak).

Ennyit dióhéjban a pszichiáter-pszichológus kérdéskörről. Emellett még számos segítő szakma létezik (mentálhigiénés szakember, coach, lelkigondozó,...) - a különbség közöttük leginkább a képzés rendszerében található. 
Lehetne ezt a kérdéskört még tovább is ragozni, fokozni, jobban belemélyülni - én most, ebben az írásban nem teszem; talán majd egy következőben. :)

 

 

Kommentek betöltése