Hogyan gondoskodj magadról, amikor nehéz az élet?

Hogyan gondoskodj magadról, amikor nehéz az élet?

Biztosan Te is kerültél már olyan helyzetbe az életedben, amikor úgy érezted: most valahogy nem jó semmi se. Magad alatt vagy, padlót fogtál, rossz a kedved, és úgy egyáltalán: nehéz az élet. Ez a lelkiállapot fakadhat egy nehezebb élethelyzetből (pl. szakítás, válás, munkahely elvesztése), de az is lehet, hogy egész egyszerűen csak így keltél fel reggel. Mit lehet ilyenkor tenni?

Szerintem az egyik legfontosabb, amikor ilyen lelkiállapotban vagy, hogy próbálj meg egy kicsit jobban gondoskodni önmagadról. Mint ahogy egy barátot vagy egy kisgyereket is megvigasztalnál, megölelgetnél, és babusgatnál, ha rossz a kedve - ugyanígy magadat is babusgathatod egy kicsit intenzívebben ilyenkor. Hidd el, megérdemled.

Íme, 5 ötlet, mit próbálj ki "önbabusgatás" gyanánt!

 

1. Mi esne most igazán jól?
    Tedd fel magadnak a kérdést: mi az, ami most úgy igazán jólesne, ami egy kis gyógyír lenne a lelkednek? Nem kell nagy dolgokban gondolkodni: egy talpmasszázs, néhány kocka csoki, egy forró fürdő, egy tea - de lehet ez akár egy kiadós zokogás is. Ha most épp arra van szükséged - hajrá! 
Fontos, hogy arra próbálj ráérezni, mi az, ami TÉNYLEG jólesne, és ne reflexből kezdj el pl. chipset enni, csak azért, mert egyébként is mindig ezt csinálod, ha feszült vagy. Persze ha épp ez az, ami mindennél jobban meg tud vigasztalni, nyugodtan egyél chipset; a lényeg, hogy ne megszokásból, automatikusan csinálj valamit, hanem olyat tegyél, ami valóban gyógyír a lelkednek.

2. Ez az, megcsináltam!
   Amikor rossz a hangulatunk, még a legegyszerűbb dolgok is nehezünkre eshetnek. Kinek van kedve ilyenkor mosni, vagy ruhákat teregetni?! Mégis, azt javaslom, hogy csinálj meg egy-két olyan teendőt, amit amúgy elhalasztanál a rossz kedved miatt. Nem nagy lélegzetvételű, órákat igénylő teendőkre gondolok – egy mosogatás, egy vasalás, egy e-mail megválaszolása. Ha a passzivitásod és negatív hangulatod ellenére mégis sikerül megcsinálnod – és miért is ne sikerülne? - , a „csinálásból” fakadhat egy jó érzés, egyfajta sikerélmény: „ez az, megcsináltam, pedig baromira nem volt hozzá kedvem!”.
Ha kicsit kirángatod magad a gödrödből, azzal, hogy megcsinálsz valamit, ami erőfeszítésedbe kerül, az jó érzést kelt benned – pusztán azzal, hogy felül tudtál kerekedni a levertségeden.
Sőt, tovább is mehetsz: gyűjthetsz olyan tevékenységeket, amikről biztosan tudod, hogy sikerélményt okoznak számodra, majd ezeket bevetheted rossz hangulat esetén. Nem baj, ha az elején még nincs kedved csinálni – csak csináld! Rosszkedv, depresszív hangulat esetén ugyanis fordítva működnek a dolgok: nem arra kell várnunk, hogy megjöjjön hozzá a kedvünk (az ugyanis valószínűleg nem fog magától bekopogtatni), hanem előbb el kell kezdenünk csinálni – a kedv pedig majd közben megjön, egész egyszerűen attól, hogy aktív vagy és cselekszel. Tudod: „evés közben jön meg az étvágy”.  

3. Ha a padlón vagy – maradj is ott!
    Na jó, ez a mondat így önmagában elég rosszul hangzik, de máris jön a magyarázat.
Amikor úgy érzed, magad alatt vagy, padlóra kerültél, érdemes a szó szoros értelmében is lefeküdni a padlóra. Ahogy kinyújtózol a talajon, megérezheted, ahogy a talaj megtart. Érezheted, ahogy a különböző testrészeid érintkeznek a földdel, ami szilárdan nyúlik el alattad (kivéve, ha egy pihe-puha szőnyegbe süppedsz éppen – bár az alatt is ott a talaj, úgyhogy ez a mondat ebben az esetben is érvényes) .
Gondolj arra, hogy a talaj mindig megtart – a szó szoros és átvitt értelmében is. Próbáld meg megérezni azt a szilárdságot és megtartóerőt, amit a padló biztosít neked. Ha lefekszel rá, nem fogsz tovább süllyedni. Ne aggódj – megtartanak. Te is képes vagy megtartani saját magad.

4. Add ki magadból!
    Talán elcsépelten hangzik, de a negatív érzéseket jó kiadni magadból. Ez történhet egy beszélgetés keretében, de ha úgy érzed, nincs senki, akivel megosztanád az érzéseidet, le is írhatod őket!
Nem véletlenül maradt fent a naplózás módszere a mai napig. Fogj egy füzetet/lapot/billentyűzetet, és hadd szóljon! Ilyenkor nem számít a helyesírás, sem a helyes megfogalmazás – csak írd, ami jön belőled. Az se baj, ha összefüggéstelenül jönnek a mondatok.
Már önmagában az, hogy kiadtad magadból, megkönnyebbülést hozhat, de emellett, ha utána visszaolvasod az irományodat, akár még olyan összefüggéseket is megláthatsz, amik egyébként nem tűntek fel, amíg csak a fejedben nyüzsögtek ezek a dolgok, gondolatokként.

5. Hogy is volt?
    Talán nem először vagy rosszkedvű életedben. Próbálj meg visszaemlékezni: a korábbi esetekben mi segített továbblendülni? Mivel tudtad visszabillenteni magad, mi motivált, mi vitt tovább?  Hogyan tudnád azt a mostani helyzetedre átültetni? Melyik részét lehetne most is alkalmazni? Egyáltalán: mi volt benne az, ami konkrétan segített? Most miben tudnád megtalálni ezt a segítséget, támaszt?

 

Neked mi vált be hangulatjavítóként? Írd meg hozzászólásban, érdekel - és úgy gondolom, másokat is érdekelhet, hiszen ezzel ötleteket és tippeket adhatunk egymásnak, ki mit, hogyan csinál, hogy felkeljen a padlóról (miután már eleget pihent ott :).

 

Kommentek betöltése